Dermedica elastische kousen
Vlinders Fitness

Zwangerschap

Sigvaris-zwangerschapspanty_mediumVermoeide en rusteloze benen, kramp in de kuiten, tintelingen, dikke enkels en spataders zijn klachten die veel voorkomen bij de zwangerschap. Gezwollen voeten en dikke enkels zijn erg onaangenaam, daarnaast kan het onrustige gevoel in de benen de nacht flink verstoren. De klachten komen vooral voor wanneer:

  • er familiair aderaandoeningen voorkomen
  • er voor de zwangerschap een aderaandoening bestond
  • er tijdens de zwangerschap veel wordt gestaan of gezeten
  • het buiten warm is
  • er weinig wordt bewogen

Vaatproblemen tijdens de zwangerschap komen vaak voor.

Vaatverwijding

Tijdens de zwangerschap vinden er lichamelijk een hoop veranderingen plaats.Het zwangerschapshormoon genaamd Progesteron zorgt ervoor dat de baarmoeder elastischer wordt, dit heeft echter ook gevolgen voor de vaten. De vaten worden slapper zodat deze beter toegankelijk worden voor de toevoer en afvoer van voedingstoffen en afvalstoffen van de foetus. Dit is noodzakelijk voor de groei van de baby. Helaas heeft dit echter ook een nadeel. Doordat de vaatwanden slapper worden. Kunnen de klepjes in de venen minder goed sluiten met als gevolg dat er bloed achterblijft. Wat de druk in de vaten verhoogd. Hierdoor kan er een vermoeid en zwaar gevoel ontstaan in de benen. Ook kunnen er spataderen ontstaan. Deze spataderen zijn permanent en zullen na de zwangerschap niet meer verdwijnen.

Toename buikvolume

Door de groei van de foetus neemt de buikvolume toe dit kan extra druk geven op de grote venen in de lies en op de onderste holle ader. Wat de afvoer van bloed kan belemmeren waardoor stuwing (druk in de venen) ontstaat. Dikke gezwolle enkels zijn hiervan het gevolg

Toename bloedvolume

Tijdens de zwangerschap neemt het bloedvolume met ongeveer 20% toe. Hierdoor worden de vaten extra belast. Het hart moet tijdens de zwangerschap een hogere prestatie geven.

Wilt u meer informatie of een persoonlijk advies? Dan kunt u altijd bellen op: 033-8446934

DeeWeeDee