Dermedica elastische kousen
Vlinders Fitness

Vaataandoeningen

bloedsomloop_mediumDe bloedsomloop bestaat uit het hogedruksysteem en het lagedruksysteem.

Het hogedruksysteem is het gedeelte van de bloedsomloop die zorgt voor de aanvoer van zuurstof-  en voedingsrijk bloed. Dit systeem start bij het hart, deze pompt het bloed de slagaders in. De grote slagaders vertakken zich in steeds kleinere vaten. Uiteindelijk zijn de vaten zo fijn (haarvaten) dat de uitwisseling van zuurstof en voedingstoffen met het omliggende weefsel mogelijk is. Hier gaat het hogedruksysteem over in het lagedruksysteem. Dit systeem is verantwoordelijk voor de afvoer van afvalstoffen en zuurstofarm bloed terug naar het hart. Het lagedruksysteem wordt ook wel het veneuze systeem genoemd.

Functies veneuze systeem.

Het veneuze systeem voert via de aders het bloed terug naar het hart. Omdat de zuig- en pompwerking van het hart niet sterk genoeg is om het bloed omhoog te krijgen word de afvoer van het bloed ondersteund door klepjes in de aders en de pompfunctie van de spieren. Bij beweging zet de spier uit en drukt hierbij bloed verder omhoog de aders in, de klepjes worden door de druk geopend zodat het bloed omhoog gevoerd kan worden. Zodra de spier zich ontspant neemt de druk in de aders af en sluiten de klepjes zodat het bloed niet meer terug kan stromen.  

Daarnaast heeft het veneuze systeem een functie bij het regelen van de lichaamstemperatuur. Bij hoge temperaturen zetten de vaten uit, zodat meer bloed onder de huidoppervlakte gekoeld word. Bij kou worden de vaten meer samengetrokken waardoor minder bloed warmte af kan geven via de huid.

Veneuze insufficientie

Veneuze insufficiëntie is een aandoening van het veneuze systeem. Er wordt van veneuze insufficiëntie gesproken zodra het systeem de afvoer van het bloed niet goed kan verwerken. Dit kan komen doordat de kleppen in de aders niet of niet goed meer sluiten waardoor bloed terug stroomt. De druk in de ader neemt toe en de ader gaat uitzetten. Na een verloop van tijd word er een spatader zichtbaar

Oorzaken

  1. Verslappen van de aderwand
  2. Belemmering van de afvoer van het bloed
  3. Spierpomp belemmering of uitschakeling

Factoren die van invloed kunnen zijn op de ontwikkeling van veneuze insufficientie.

  • leeftijd 
  • erfelijke belasting
  • hormonale factoren
  • zwaarlijvigheid
  • medicijnen
  • staand/zittend beroep

 

Wanneer u meer wilt weten over een specifieke aandoening, kunt u gerust bellen met 033-8446934, of een mail sturen naar info@mijnelastischekous.nl

DeeWeeDee