Dermedica elastische kousen
Vlinders Fitness

Trombose

Trombose is een aandoening waarbij er een bloedstolsel (een Trombus) in de ader gevormd worden. Een trombus in een oppervlakkige ader wordt oppervlakkige tromboflebitis genoemd. Wanneer de trombus zich in de diepe aderen bevind wordt er gesproken over diepe veneuze trombose (DVT).

RisicofactorenTrombose_medium

  • recente operatie
  • zwangerschap
  • hormonale medicijnen
  • zwaarlijvigheid
  • spataderen
  • langdurige immobiliteit

Tromboflebitis

Tromboflebitis is een ontsteking in een oppervlakkige ader waarbij een stolsel ontstaat, meestal in het been. Het kan vanzelf ontstaan of na een uitwendige beschadiging (stoten) en het komt nog al eens voor na bloedprikken. De symptomen bestaan uit een pijnlijke plek met roodheid en zwelling. De huid kan warm aanvoelen en het bloedvat in de buurt kan hard aanvoelen. Behandeling van een kleine tromboflebitis is niet nodig, dit herstelt meestal vanzelf. Soms kunnen een drukverband en pijnstillers helpen de klachten te verminderen.

Diepe veneuze trombose (DVT)

Vaak ontstaat een trombus door een beschadiging van de vaatwand, een langzame bloeddoorstroming of een verhoogd risico op bloedklontering. DVT heeft tot gevolg dat het bloedvat (een ader of een slagader) ter plaatse, of verderop in de bloedsomloop, geheel of ten dele wordt afgesloten. Als men de trombose in de benen niet goed behandelt, kunnen de kleppen in de aders blijvend beschadigd worden en ontstaat een chronische aandoening met de naam post-trombotisch syndroom ook bekend als trombosebeen. Dit is een aandoening waarbij men levenslang gezwollen benen heeft die vermoeid aanvoelen en in een aantal gevallen zelfs kan leiden tot een open been.

Symptomen

  • zwaar gevoel of pijn in het been
  • rode tot blauwachtige verkleuring van het been
  • zwelling van één been
  • strakgespannen huid van het been

Embolie

Wanneer een stukje van een stolsel of een stolsel in zijn geheel van de vaatwand losraakt, wordt meegevoerd met de bloedstroom en vastloopt in een ader of een slagader is er sprake van een embolie. Een embolie kan afkomstig zijn van een stolsel in een ader maar ook van een stolsel in een slagader. Wanneer dit in de longen plaatsvind spreekt men van een longembolie. Gebeurt dit in de hersenen, dan heet dat een hersenembolie. Dit kan aanleiding geven tot het ontstaan van een hersen- of longinfarct, dat wil zeggen dat het weefsel achter zo'n bloedprop dan geen bloed en dus geen zuurstof krijgt, waardoor het afsterft.

Wilt u meer informatie of een persoonlijk advies? Dan kunt u altijd bellen naar 033-8446934

DeeWeeDee