Dermedica elastische kousen
Vlinders Fitness

Lipoedeem

Lipoedeem is een vet/vochtophoping. Het gaat om een pijnlijke, chronische ziekte. Bij lipoedeem is er een stoornis in de aanmaak van vetweefsel. Bovendien is de afvoer van vocht via de lymfvaten niet optimaal. Gevolg is een onderhuidse ophoping van vet en vocht. Meestal komt lipoedeem symmetrisch voor op de heupen, bovenbenen en knieën. Ook kunnen de armen zijn aangedaan. Als lipoedeem niet wordt behandeld, ontwikkelt lymfoedeem (vochtophoping) zich er naast in een periode van vijftien jaar. Overgewicht versnelt dit proces en vergroot de gezondheidsrisico's. Vaak is er ook een combinatie met spataderen.

Ontstaanswijze

Over het ontstaan van lipoedeem bestaat nog veel onduidelijkheid. Wel is bekend dat de ziekte vrijwel uitsluitend bij vrouwen voor komt. En dat de ziekte niet veroorzaakt wordt door teveel eten. Bovendien staat vast dat erfelijke factoren een belangrijke rol spelen.

Vaak begint of verergert lipoedeem bij een hormoonwisseling, bijvoorbeeld in de puberteit of na een zwangerschap. In een enkel geval speelt de menopauze of een aandoening, zoals een schildklierafwijking, een rol. Het is belangrijk dat lipoedeem in een vroeg stadium wordt ontdekt. Dat biedt de beste mogelijkheden om verergering of complicaties tegen te gaan.

Het is belangrijk dat lipoedeem in een vroeg stadium wordt ontdekt. Dat biedt de beste mogelijkheden om verergering of complicaties tegen te gaan.

Klachten

De meest voorkomende symptomen zijn:

  • Zwaar gevoel in de benen
  • Pijn in de opgezwollen benen
  • Cellulitis
  • Snel blauwe plekken
  • Problemen bij het lopen door de schurende huid
  • Gewrichtsproblemen met of zonder aanwijsbare oorzaak

Wanneer u meer wilt weten over een specifieke aandoening, kunt u gerust bellen met 033-8446934, of een mail sturen naar info@mijnelastischekous.nl

DeeWeeDee